02/06/2023NOVOSTI

U sklopu projekta unigem održana promocija dvije knjigena Fakultetu političkih nauka u Sarajevu

U ponedjeljak, 29. maja 2023., na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu održana je promocija dvije knjige, prevedene u sklopu projekta UNIGEM.

Knjigu “Žene i religija u prvim stoljećima kršćanstva” promovirao je prof. dr. Dino Abazović, a knjigu “Dekolonijalni feminizam” Selma Alispahić, MA. Promociju je moderirala profesorica dr. Valida Repovac Nikšić. Događaj su zajedno organizirali TPO fondacija i Fakultet političkih nauka u Sarajevu.

Knjiga “Žene i religija u prvim stoljećima kršćanstva”, urednice Deborah F. Sawyer i urednika John Sawyer, fokusira se na religiju u periodu rimske carske vladavine i razmatra značaj koji je ona imala u životima žena. Ona razmara bogatu raznolikost vjerskih izraza, od paganskih kultova i klasične mitologije do drevnog judaizma i ranog kršćanstva, kao i širok spektar vjerskih funkcija koje su obavljale žene. Također, analizira ključne primjere iz svakog pojedinačnog konteksta, stvarajući živu sliku ovog perioda koje je postavilo temelje zapadne civilizacije. Studija osporava koncepte religije i žene u svjetlu postmoderne kritike. Kao takva, predstavlja važan doprinos savremenoj rodnoj teoriji.

Knjiga “Dekolonijalni feminizam”, autorice Francoise Verges, ispituje feminističke borbe u kontekstu nasilne i brutalne kontrarevolucije. Pitanja „Ko čisti svijet?“ potaknulo je štrajk crnih i smeđih žena koje čiste željezničku stanicu Gare du Nord u Parizu. Knjiga ispituje ulogu onoga što se u tekstu naziva civilizacijskim feminizmom, koji je posmatran kao posebna strategija aktualne kontrarevolucije. Ovaj feminizam posuđuje vokabular i ciljeve kolonijalne civilizacijske misije, modernizirajući politiku koju je Frantz Fanon sažeo u rečenici: „Pridobijmo žene, a ostalo će doći samo.“ Dekolonijalni feminizam prihvata postojanje drugih feminizama; on ne želi postati teorijom, već olakšati prekogranične i međunarodne saveze.

Obje knjige su dostupne putem linka http://www.tpo.ba/b/Publikacije.html