10/12/2022NOVOSTI

16 dana aktivizma: Aktivnosti Sveučilišta Hercegovina (SVEHER)

Prekinuti šutnju o rodno zasnovanom nasilju informiranjem akademske zajednice i generalno javnosti o alarmantnoj situaciji, te širenje svijesti o obimu problema vodilje su kampanje “16 dana aktivizma za rodnu ravnopravnost” provedene na Sveučilištu Hercegovina (SVEHER) u okviru projekta UNIGEM, koji TPO fondacija realizuje u partnerstvu sa 19 univerziteta iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Tim povodom Ured za rodnu ravnopravnost Sveučilišta Hercegovina na temu ozbiljnosti problema rodno zasnovanog nasilja, u akademskoj zajednici i šire, organizovao je online radionicu 05. decembra 2022.

Na Međunarodni dan ljudskih prava, 10. decembra 2022., na Fakultetu društvenih znanosti SVEHER promovisano je prvo regionalno i multidisciplinarno istraživanje o rodno zasnovanom nasilju u akademskim zajednicama, provedeno u sklopu projekta UNIGEM i predstavljeno u publikaciji „Izazovi integracije rodne ravnopravnosti u sveučilišnoj zajednici: Protiv rodno uvjetovanog nasilja“ koju su uredile prof. dr. Zilka Spahić Šiljak, prof. dr. Jasna Kovačević i prof. dr. Jasmina Husanović. U prisustvu studentica i studenta, nastavnog i administrativnog osoblja o publikaciji su govorili dr. sc. Martina Primorac, dr. sc. Šahim Kahrimanović, i mr. sc. Marko-Antonio Brkić.

Isti dan, na Fakultetu društvenih znanosti SVEHER dr. sc. Zlatan Hrnčić predstavio je rezultate istraživanja i publikaciju “Nasilje nad trudnicama u Bosni i Hercegovini-porodica, zdravstveni sistem i radni odnosi”, te održao istoimenu radionicu. Autor je u svom sociološkom istraživanju obuhvatio 518 žena iz Bosne i Hercegovine koje su svjedočile o vlastitim iskustvima proživljenog nasilja u razdoblju od godinu dana prije trudnoće, tokom trudnoće te godinu dana nakon poroda. Istraživanje je pokazalo da je 16 posto ispitanica doživjelo određene oblike obiteljskog nasilja, 21 posto na radnom mjestu, a čak 59 posto u okviru zdravstvenog sistema. Tokom radionice razvila se zanimljiva rasprava o pitanjima vezanim za ovaj fenomen nasilja nad ženama, te je pokrenuta inicijativa da se razvije izborni kolegij posvećen ovom problemu.