20/12/2022NOVOSTI

16 dana aktivizma: Mladi kao pokretači promjena na radionicama Univerziteta u Tuzli

U sklopu kampanje “16 dana aktivizma za rodnu ravnopravnost” projekta UNIGEM koji TPO fondacija provodi u partnerstvu sa 19 univerziteta iz BiH i regije, u organizaciji Vijeća za rodnu ravnopravnost Univerziteta u Tuzli održane su još dvije poučne i inspirativne radionice. Prva, 12.12.2022. pod nazivom “Budi sve što želiš biti: putem interesovanja i sposobnosti do rodne ravnopravnosti”, i druga, “Zato što sam žena? Baš zato što sam žena!”, održana 20.12.2022.

Na prvoj radionici “Budi sve što želiš biti: putem interesovanja i sposobnosti do rodne ravnopravnosti” Filozofski fakultet UNTZ ugostio je učenike_ce završnih razreda Osnovne škole Jala. Studenti_ce završne godine studijskog programa Psihologija Anđela Barukčić, Emira Sočić, Senaida Sarajlić, Samra Klempić i Dalibor Milanović su svojim radom i znanjem napravili promjenu tamo gdje je najpotrebnija kako bi još mlađe od sebe osvijestili i smanjili stereotipe i rodnu diskriminaciju, te donijeli ispravne odluke u budućnosti. Radionica je održana pod mentorstvom prof. dr. Ljubice Tomić Selimović, a za organizaciju i koordinaciju učeničke posjete ovoj instituciji zaslužna je pedagogica Osnovne škole Jala, Melisa Jaganjac.

  

Drugu radionicu, pod nazivom “Zato što sam žena? Baš zato što sam žena!”, održanu u Kampusu UNTZ 20.12.2022., osmislile su i realizovale studentice prve godine Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta. Gošće su bile učenice JUMS Građevinsko-geodetska škola Tuzla, pod vodstvom profesorice Jasminke Dropić, i učenice Savremeno-umjetničke škole Tuzla, pod vodstvom profesorice Amile Beširović.

Obje radionice pokazale su da mladi studenti_ce, srednjoškolci_ke i još mlađi osnovnoškolci_ke zajedno mogu biti pokretači promjena i uticati na negativne trendove u društvu.