16/12/2022NOVOSTI

16 dana aktivizma: Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (PFZG) radionica, debata i kviz

Sveučilište u Zagrebu na Pravnom fakultetu (PFZG) povodom kampanje “16 dana aktivizma za rodnu ravnopravnost” organizuje online radionicu, studentsku debatu i pub kviz s ciljem prevencije i borbe protiv rodno zasnovanog nasilja. Događaji su organizovani u sklopu UNIGEM projekta, u saradnji sa TPO fondacijom, koja projekat provodi u partnerstvu sa 19 univerziteta iz BiH i regije (Crna Gora, Hrvatska i Srbija) uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Radionica “Rodna (ne)ravnopravnost: mehanizmi pravne zaštite” održat će se online 16.12.2022. od 13:00 do 16:00 sati, a vodit će je prof. dr. Ivana Grgurev i prof. dr. sc. Snježana Vasiljević. Rad radionice možete pratiti i učestvovati putem Google Meet Linka: https://meet.google.com/kfb-mvso-pju

Veliki domet interneta, brzo širenje i stalna dostupnost informacija, te raširena upotreba društvenih mreža doveli su do pojave nasilja nad ženama i djevojkama na internetu kao rastućeg globalnog problema sa potencijalno značajnim društvenim i ekonomskim posljedicama. Istraživanja pokazuju da je svaka deseta žena doživjela jedan oblik nasilja na internetu od 15 godine života. Stoga, presudno je osigurati da digitalni javni prostor bude sigurno i osnažujuće mjesto za sve, posebno žene i djevojke.

Upravo ovaj problem tema je studentske debate “Nasilje nad ženama na internetu” koja će se, uz pub kviz “Rodna ravnopravnost”, održati 20. decembra 2022. od 14:00 do 16:00 sati u dvorani 7 (2. Sprat) Pravnog fakulteta u Zagrebu.