29/11/2023MULTIMEDIA | NOVOSTI

16 dana aktivizma: Zbornik “Rod i globalizacija” uspješno promovisan

U nastojanju da potakne intelektualni dijalog o pitanjima roda, online promocija zbornika pod nazivom “Rod i Globalizacija” održana je 28. novembra  putem Zoom platforme. Zbornik, rezultat truda sudionika/ca Zimske škole “Rod i Globalizacija” i njihovih mentora/ica, te istražuje kompleksan odnos između rodne dinamike i različitih aspekata društva. Promocija, koja je započela 28.novembra u 18 sati, pružila je virtualni prostor za znanstvenike/ce i ostale zainteresovane za temu da sudjeluju u promišljenim razgovorima o ključnim temama koje se istražuju unutar zbornika.

Istaknute profesorice, prof.dr. Ana-Marija Sikirić Simčić, s Univerziteta u Rijeci, i prof. dr. Nermina Mujagić, s Univerziteta u Sarajevu,bile su recezentice zbornika ali i promotorke tokom online događaja. Tokom online promocije, ove ugledne profesorice otkrile su ključne teme iz zbornika, osvjetljujući nijansirani i argumentirani pristup autora/ica u istraživanju uticaja globalizacije na rodnu dinamiku.

“Polaznici/e Zimske škole pokazali su pohvalnu razinu kritičkog razmišljanja, prezentirajući dobro argumentirane perspektive o kompleksnom međuodnosu između roda i globalizacije, odbacujući stare ideje o globalizaciji kao pokretu koji nužno nosi sa sobom samo dobro”, primijetila je prof. dr. Nermina Mujagić.

Profesorica dr. Ana-Marija Sikirić Simčić dodatno je naglasila važnost takvih suradničkih napora u generiranju informiranih rasprava o hitnim društvenim pitanjima. “Zbornik svjedoči o intelektualnoj snazi naših studenata/ica i moći zajedničkog dijeljenja znanja diljem našeg balkanskog područja. Pored toga ovaj zbornik nam daje širi uvid u važnost neformalnog obrazovanja za podizanje svijesti o rodnoj diskriminaciji jer su upravo vaninstitucionalne edukacije mjesto slobode gdje mladi/e autori/ce mogu izraziti svoje stavove”, dodala je.

Zbornik je dostupan na linku.