05/06/2024NOVOSTI

Antirodni pokret: globalni i lokalni utjecaji

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli 03.06.2024 godine dr.sc. Jadranka Rebeka Anić je održala seminar o antirodnom pokretu te njegovim utjecajima na zemlje Balkana. Seminar je organiziran u okviru UNIGEM projekta s ciljem osnaživanja nastavnog osoblja i studentske populacije.

Da bi se razumjeli mehanizmi i strategije antirodnih pokreta u svijetu i u Bosni i Hercegovini, važno je razumjeti pojmove roda, rodne ideologije, feminizma, nacionalizma i druge.

Dr.sc. Anić je u mapirala ključna povijesne prelomnice koje su pogodovale nastanku i narastanju antirodnog pokreta. Prije svega, Međunarodna konferencija žena koje održana 1995. godine okupila je između ostalog i predstavnike Vatikana i Organizacije islamskih zemalja koji su već tada napravili tkz. “nesveti savez“ u borbi protiv rodne ravnopravnosti. Već tada je riječ rod namjerno pogrešno protumačena kao i teorijski uvidi Judith Butler koju su optužili da nijeće tijelo, a zapravo se samo tražila da kritički propituje i spol i rod.

Nakon toga će tokom 21 stoljeća partije i nevladine organizacije koristiti antirodnu retoriku radi ostvarivanja vlastitih ciljeva. Građanstvo će biti mobilizirano i njihova pažnja usmjerena na Druge, posebno migranata iz Afrike i Azije kako bi se sakrili pravi uzrozi ekonomske krize koja je zahvatila Zapadne zemlje nakon 2008. godine. Međutim, pojedine desničarke populističke stranke će koristiti i migrante da pridobiju više glasača predstavljajući im rodnu ravnopravnost kao opasnost za porodicu, tradiciju i religiju.

Na Balkanu su antirodne tendencije najviše prisutne u Hrvatskoj ali i drugim zemljama što se reflektira u brojnim inicijativama koje nastoje žene vratiti u privatnost doma i navodno spašavati muškarce.