27/03/2022NOVOSTI

Svečano otvorenje Univerzitetskog gender resursnog centra (UNIGeRC) u Sarajevu

U ponedjeljak 28.03.2022. godine upriličit će se svečano otvorenje Univerzitetskog gender resursnog centra (UNIGeRC) u Centru za interdisciplinarne studije UNSA „Prof. dr. Zdravko Grebo“, Zmaja od Bosne 8, u Sarajevo. Na otvorenju će govoriti rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj, a okupljenima će se obratiti i v.prof. dr. Zilka Spahić Šiljak, direktorica TPO Fondacije, direktor Centra za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Nedžad Korajlić, kao i prof. dr. Jasna Kovačević, sa Ekonomskog fakulteta, koordinatorica Vijeća za rodnu ravnopravnost Univerziteta u Sarajevu.

Univerzitetski gender resursni centar (UNIGeRC) je uspostavljen na Univerzitetu u Sarajevu, pri Centru za ljudska prava, kao tijelo za koordinaciju aktivnosti u oblastima rodne ravnopravnosi i borbe protiv rodno zasnovanog nasilja, seksualnog uznemiravanja i diskriminacije u visokoškolskim ustanovama kako bi se unaprijedila kvaliteta rada i osigurao integritet visokom obrazovanju. Centar je nastao sa ciljem da nastavnom osoblju fakulteta, studentima, studenticama kao i zaposlenima u administraciji pruži resurse, tj. znanja o brojnim oblastima u kojima je neophodno poznavanje koncepta rod kako bi se unaprijedilo njihovo odgovorno djelovanje u svom kruženju. Dijelimo uvjerenje da interdisciplinarnost znanja o rodnoj ravnopravnosti, koje će UNIGeRC kroz obrazovne programe pružati, kroz istraživački rad razvijati, a kroz bogatu biblioteku prenostiti, može prevenirati rodno zanovano nasilje i diskriminaciju na visokoškolskim ustanovama, i posljedično je smanjiti i u društvu.

UNIGeRC je nastao u sklopu projekta „Uvođenje rodno osviještenih politika u visoko obrazovanje“ (UNIGEM) koji predstavlja stratešku opredijeljenost univerziteta da uvođenjem rodne perspektive osiguraju rodnu ravnopravnost i siguran ambijent za nastavno i administrativno osoblje, studente i studentice na univerzitetima u Bosni i Hercegovini i regiji. Projekat finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Irske, a njegovu implementaciju izvodi TPO fondacija kroz regionalnu saradnju sa 18 univerziteta/sveučilišta iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.