26/03/2024NOVOSTI

Održana treća radionica “Plašite li se vještica?”

U ponedjeljak, 25. marta, održana je treća radionica u seriji pod nazivom “Plašite li se vještica?”, pokrećući diskusiju o modernom vještičarstvu. Vodila ju je Nidžara Ahmetašević, novinarka i istraživačica iz Sarajeva, a tokom radionice istraživali su se koncepti modernih vještica i njihova povezanost s naslijeđem progona vještica i političkim aktivizmom.

Kroz radionicu, Ahmetašević je predstavila učesnicama intrigantnu ideju modernih vještica koje isprepliću svoje naslijeđe s modernism političkim aktivizmom. Prihvatajući svoju ulogu zagovornica slobode žena, ove moderne vještice teže suzbijanju raznih oblika suvremenih progona vještica, uključujući femicide, zabrane pobačaja i druge napade na ženska prava.

Centralna tema diskusije bila je ideja da moderno vještičarstvo predstavlja platformu za zagovaranje rodne ravnopravnosti i izazivanje društvenih normi koje održavaju diskriminaciju žena. Povratkom etikete “vještica” i redefiniranjem njenog značenja u suvremenom kontekstu, učesnice su istraživali kako moderne vještice osnažuju sebe i druge u borbi protiv tlačenja i promociji društvene pravde. Stručnost i uvidi Ahmetašević obasjali su višeslojnu prirodu modernog vještičarstva, osvjetljavajući njegove povijesne korijene dok istovremeno ističući njegovu relevantnost u današnjem svijetu. Radionica je završila pozivom na sestrinstvo i solidarnost, potičući učesnice da nastave istraživati povezanost vještičarstva, roda i politike u svojim zajednicama.