01/04/2024NOVOSTI

Panel “Uloga i položaj žena u sigurnosnim sistemima BiH”

Dana 28. marta 2024. godine održana je značajna panelna diskusija na Fakultetu za Kriminalistiku, Kriminologiju i Sigurnost Univerziteta u Sarajevu. Događaj je bio usmjeren na temu uloge i položaja žena u sigurnosnom sustavu Bosne i Hercegovine. Moderirala ju je profesorica Nerma Kibrić Halilović s Fakulteta za Kriminalistiku i Sigurnost, a panel je okupio ugledne profesionalke koje aktivno doprinose sigurnosnom pejzažu zemlje.

Među cijenjenim panelisticama bile su Milica Blagojević, Oficirka za Civilno-Vojnu Suradnju Oružanih Snaga Bosne i Hercegovine; Lejla Čopelj, Šefica Odjela za Borbu Protiv Terorizma u Ministarstvu Sigurnosti Bosne i Hercegovine; Aida Hajdar, Viša Istražiteljica u Odjelu za Krvne, Seksualne Zločine i Ratne Zločine Kriminalističke Policije Sektora Uprave Policije MUP-a Kantona Sarajevo; te Kristina Jozić, Policijska Službenica u Državnoj Agenciji za Istrage i Zaštitu.

Tijekom panelne diskusije, sudionice su podijelile uvide u svoje karijerne putanje i prepreke s kojima su se susrele zbog rodnih razlika. Njihove priče istaknule su važnost rješavanja rodno utemeljenih dispariteta unutar sigurnosnog aparata Bosne i Hercegovine i šire društvene zajednice. Naglasile su nužnost integracije različitih perspektiva i vještina unutar sigurnosnog sektora, ističući neprocjenjiv doprinos koji žene donose. Istaknule su potrebu za većom zastupljenošću žena na pozicijama donošenja odluka kako bi se potaknulo inkluzivnije i učinkovitije sigurnosno okruženje.

Ova panelna diskusija poslužila je kao platforma za značajan dijalog i razmišljanje o izazovima i prilikama koje žene suočavaju u sigurnosnom sustavu Bosne i Hercegovine. Ojačavajući glasove i iskustva ženskih profesionalki, događaj je istaknuo imperativ promicanja rodne ravnopravnosti i osnaživanja žena za potpuno sudjelovanje u oblikovanju sigurne Bosne i Hercegovine