09/03/2023NOVOSTI

Panel „Ženska prava između generacija“

TPO fondacija i Univerzitetski gender resursni centar (UNIGeRC) Univerziteta u Sarajevu, uz podršku Švicarske ambasade u Sarajevu, povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, organizirali su i u utorak, 7. marta 2023., održali panel pod nazivom „Ženska prava između generacija“.


Panelistice su bile aktivistice iz tri generacije, koje su se u bh. društvu istaknule svojim višegodišnjim, izuzetnim i predanim radom u borbi za ljudska prava, a posebno za ženska ljudska prava. Na panelu su svaku generaciju predstavljale po dvije osobe, tako da smo ugostili
profesoricu Zeničkog univerziteta dr. Nerminu Zaimović-Uzunović i Lanu Jajčević, aktivisticu „Udruženih žena Banja Luke”, kao predstavnice prve generacije; zatim novinarku Borku Rudić iz Sarajeva i Amelu Hajvaz Pozderović, aktivisticu iz „Ženske vizije“ iz Tuzle, koje su predstavljale drugu generaciju; dok su treću, najmlađu, generaciju bh. aktivistica predstavljale novinarka Aida Čičak iz Sarajeva i političarka Lana Prlić iz Mostara.


Moderatorica panel-diskusije bila je profesorica iz Druge gimnazije u Sarajevu Jasna Kovo, koja se u uvodnom dijelu osvrnula na značaj borbe žena za njihova prava i ravnopravnost spolova kroz historiju.


Među gostima su bile_i i učenice i učenici iz tri sarajevske gimnazije. Posebno nam je zadovoljstvo da su se učenice uključile u diskusiju te naglasile važnost obrazovanja, solidarnosti i podržavajućeg okruženja za žene.

Zaključne misli s kojima je panel okončan bile su da svi možemo doprinijeti borbi za ravnopravan položaj žena u društvu, što je u direktnoj vezi s daljom demokratizacijom našeg društva, te da je izuzetno važno da se stalno podsjećamo da stečena prava žena ne smijemo uzimati olako, jer se u tom slučaju lako mogu i izgubiti.