09/02/2023NOVOSTI

PROMOVIRANO UNIGEM ISTRAŽIVANJE NA INTERNACIONALNOM UNIVERZITETU BURCH (IBU)

Na Internacionalnom univerzitetu Burch (IBU) u Sarajevu održana je promocija knjige “Izazovi integriranja rodne ravnopravnosti u univerzitetskoj zajednici: Protiv rodno zasnovanog nasilja”. Promotori_ce su bile_i prof. dr. Ahmed El Sayed, Naida Misimović Čustović, MA, i Amer Kurtović, MA. 

Urednice “Izazova integriranja rodne ravnopravnosti…” su profesorice dr. Zilka Spahić Šiljak, dr. Jasna Kovačević i dr. Jasmina Husanović. Knjiga je izdata na četiri jezika (bosanskom, crnogorskom, hrvatskom i srpskom jeziku), a ovo je bila ukupno 18. promocija na partnerskoj instituciji, učesnici u projektu UNIGEM.

Promociji na IBU-u je prisustvovalo 40-ak studenata i studentica te 10 nastavnika i nastavnica, koji su ovom prilikom mogli učestvovati i u interaktivnoj radionici u vezi s nalazima predmetnog istraživanja. Naime, koristeći online alat Kahoot! promotori su prisutnima najprije postavljali niz pitanja o svim tematskim oblastima iz istraživanja te, nakon skupljanja odgovora, diskutovali o tome zašto su određene pojave prisutne u društvu, odnosno na univerzitetima u BiH i regionu. Koristeći citate iz intervjua i statističke podatke prikupljene u okviru istraživanja, navedene (devijantne) pojave su približene i onima koji ih nisu bili svjesni per se. Događaj je trajao sat i 45 minuta, s tim da je na molbu predmetnog nastavnika Sociologije ponovoljen sutradan studentima i u okviru nastave.

Zahvaljujemo se našem projektnom partneru Internacionalom univerzitetu Burch na dosadašnoj saradnji, a posebno na inovativnom predstavljanju rezultata prvog istraživanja ovog tipa u BiH i regiji. Nadamo se da će nastavno osoblje i student_ce IBU-a nastaviti istraživački rad u oblasti roda.