21/12/2022NOVOSTI

Promovirano UNIGEM istraživanje na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

U utorak, 20. decembra 2022., na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održana je promocija knjige “Izazovi integriranja rodne ravnopravnosti u sveučilišnoj zajednici: Protiv rodno uvjetovanog nasilja”. Promotori_ce su bile_i mr. sc. Lana Bobić, prof. dr. Dario Čepo i prof. dr. Branka Galić, a ulogu moderatorice imala je prof. dr. Snježana Vasiljević.

Ovom prilikom sam projekt UNIGEM, u sklopu kojeg je istraživanje provedeno, predstavila je voditeljica projekta prof. dr. Zilka Spahić Šiljak, dok su se promotori_ce osvrnuli na pojedine aspekte o kojima govore zasebna poglavlja, poput roda i jezika, religije i roda i rodno zasnovanog nasilja.

Istraživanje je obuhvatilo je 4754 ispitanika_ce, uključujući nastavno i administrativno osoblje, kao i studente_ce sa 18 partnerskih univerziteta, koji učestvuju u projektu UNIGEM. Za interpretaciju prikupljenih podataka, istraživači_ce su koristile_i najsavremeniji naučni multidisciplinarni pristup.

Urednice “Izazova integriranja rodne ravnopravnosti…” su profesorice bh. univerziteta: dr. Zilka Spahić Šiljak, dr. Jasna Kovačević i dr. Jasmina Husanović. Knjiga je izdata na četiri jezika (bosanskom, crnogorskom, hrvatskom i srpskom jeziku), a do kraja  2022. bit će promovirana na svakoj partnerskoj instituciji koje učestvuju u projektu UNIGEM.

S obzirom na obim i predmet istraživanja, tokom zagrebačke promocije upućene su čestitke, ali ono što je još važnije, promocija je poslužila kao osnov za plodnu diskusiju o pitanjima poput onog o razlozima za pojavu rodno zasnovanog nasilja na univerzitetima, o mogućnostima uspostave strukturnih mehanizama za sprječavanje ove vrste nasilja i o zastarjelosti, tačnije neprimjerenosti, literature koja se još uvijek koristi u nastavi na visokoškolskim ustanovama.

Završnu riječ uputila je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske Višnja Ljubičić, koja je naglasila važnost sistemskog obrazovanja nastavnog kadra o pitanjima rodne ravnopravnosti te značaj provođenja rodnih politika.

Zahvaljujemo se našem projektnom partneru Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na dosadašnoj saradnji, a posebno na izuzetno uspješnoj promociji rezultata prvog istraživanja ovog tipa u BiH i regiji. Nadamo se da će akademska javnost nastaviti istraživački rad u oblasti roda.