09/12/2023MULTIMEDIA | NOVOSTI

Pronađi svoj glas u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja – Christel Gopin

“Unutarnji glas je važan kako bismo razmišljali o djevojkama te kako bismo se osjećale  ugodno čuti naš glas i kritizirati, ali i vjerovati svom glasu”, rekla je Christel Gopin tokom online razgovora održanog 8. Decembra, 2023. povodom kampanje “16 dana aktivizma”. Sesiju je moderirala Zilka Spahić Šiljak u ime TPO fondacije i Univerzitetskog gender resursnog centra (UNIGeRC).

Christel je zamjenica direktora Centra za svjetske religije, diplomaciju i rješavanje sukoba (CRDC), Jimmy i Rosalynn School za mir i rješavanje sukoba na George Mason University. CRDC se specijalizira za inovativne međunarodne prakse rješavanja sukoba i građanske diplomacije, seminare, terenska iskustva i savjetovanja poslovnih/organizacijskih struktura. Također je suosnivačica i direktorica Instituta za iscjeljenje sukoba, koji se bavi pomoći pojedincima, grupama i organizacijama u izgradnji suosjećajnih ljudskih odnosa i zajednica. Christel pohađa magistarski studij pomirenja i izgradnje mira, s naglaskom na religiju, na Sveučilištu u Winchesteru, Ujedinjeno Kraljevstvo.

Tokom sesije Christel je podijelila svoja razmišljanja o važnosti samopomoći, pronalaženju vlastitog glasa, te zašto je to važno u slučajevima rodno zasnovanog nasilja i koje strategije žene mogu primijeniti kako bi se zaštitile i prijavile nasilje. Glasovi žena često su utišani i prigušeni, no pravilna obuka može pomoći svakoj ženi da pronađe vlastiti glas i koristi ga učinkovito. Žene zajedno, u odgovarajućem okruženju obuke, mogu naučiti kako podizati svijest i pronaći rješenja za probleme koji utječu na njezin život i život drugih. Pronalaženje svog glasa znači znati što je vama to važno, jer lako je razviti zakone i procedure, a zaboravljamo da je i naša priča bitna.

Zaključila je da je “rodno uvjetovano nasilje sukob za koji trebamo pronaći način kako ga riješiti”.