16/12/2022NOVOSTI

Radionica o implementaciji GAP- a na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu (UES)

Monitoring implementacije GAP-a na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu je pokazao važnost uključenosti svih službi i tijela Univerziteta. U petak, 16.12.2022. održana je radionica sa Savjetodavnim odborom za rodnu ravnopravnost koji predvodi predsjedavajuća prof. dr. Sandra Ivanović.

Iako je jedan broj nastavnika senzibiliziran i posvećen orodnjavanju nastavnih planova i programa i promjeni, još uvijek postoje otpori i nerazumijevanja. Ključni otpori su socio-kulturni i nespremnost da se ozbiljnije pristupi primjeni GAP-a. Autonomija i sloboda na Univerzitetu su važni i nastavnici ne smiju steći dojam da ih neko prisiljava na dodatne edukacije.

Edukacija nastavnog osoblja uglavnom se odvijala kroz neformalne programe i preporuka Savjetovanog odbora je da edukacija bude preporučena, a ne nametnuta, kako ne bi izazvala dodatne otpore.

Ohrabrujuće je da Savjetodavni odbor smatra da uvijek postoje načini i mehanizmi da se nastavno osoblje pridobije za ovu vrstu edukacija i da se može više raditi partnerski koristeći ekspertizu i nevladinih organizacija i drugih univerziteta.