14/06/2024NOVOSTI

TPO Fondacija izdala knjigu “Ani Radošević, poetesa pokreta”

TPO Fondacija je izdala knjigu „Ani Radošević, poetesa pokreta“ autorice Saide Mustajbegović.
Ovo je biografska i uopšte prva knjiga o opernoj rediteljki i svojevrsno svjedočenje balkanskih, ali i evropskih politika i umjetnosti u devet decenija njenog života.

Priča o ovoj iznimnoj umjetnici rođenoj 1915. u Češkim Budejovicama protkana je znanim, ali i manje znanim historijskim događajima u epohi koju je Čehinja Ani Rajs alijas Radošević živjela. Ani Radošević je živjela umjetnost i radila za opšte dobro. Učestvovala je aktivno u stvaranju historije umjetnosti ali nije tome davala personalnu notu. Bila je suosnivačica sarajevske avangardne grupe Collegium Artisticum 1939-1941; članica Kazališta narodnog oslobođenja koje je igralo na prvim borbenim linijama, a u Jajcu tokom drugog zasjedanja Avnoja; osnovalala je srednju baletsku školu u Beogradu Lujo Davičo itd. Sudjelovala je u obnovi baletske i operne scene u ratom razrušenom Beogradu. Radila je kao koreografkinja, a kasnije i operna rediteljka. 

Kliknite ovdje za pregled knjige.


O autorici: Saida Mustajbegović je književnica, pjesnikinja, rediteljka i sociologinja iz Bosne i Hercegovine. Akademsko obrazovanje stekla je u Sarajevu, gdje je i studirala Sociologija na Fakultetu političkih nauka, komparativna književnost na Filozofskom fakultetu i novinarstvo sa Francusko-bosanskom Media plan School/Ecole Superieure de journalisme Lille. Kombinacija ovih polja se jasno ogleda u raznolikost njenog stvaralačkog rada, koji uključuje književne i naučne radove, scenarija i dokumentarnih filmova. Višestruko je nagrađivana za književnost i film.