Obrazovni programi

Univerzitetski gender resursni centar osmišljava, predlaže i koordinira realizacijom brojnih obrazovnih programa čiji je cilj da akademskoj zajednici – nastavnom osoblju, studentima i studenticama – ali i administrativnom osoblju unverziteta prži relevantne edukacije iz interdisciplinarne oblasti roda/gendera.

Edukacije, programi i silabusi imaju cilj da društveni koncept kakav je rod kontekstualiziraju, povežu sa specifičnim oblastima rada i života te dekonstruišu ustaljene i podrazumijevajuće obrasce razmišljanja i djelovanja u visokoškolskoj sredini.

Obrazovni programi koje će Univerzitetski gender resursni centar nuditi treba da pomognu u razumijevanju roda, rodne ravnopravnosti, te rodne problematike u brojnim oblastima života i djelovanja.

TRENING O NESVJESNOJ PRISTRASNOSTI

Fondacija TPO iz Sarajeva u saradnji sa Sveučilištem u Mostaru (SUM) u okviru projekta University and Gender Mainstreaming (UNIGEM) od 31.8. do 2. 9. 2022. održala je Trening o nesvjesnoj pristranosti na Pravnom fakultetu SUM-a. Tokom tri dana treninga učesnice i učesnici, (univerzitetsko nastavno i administrativno osoblje s 19 partnerskih institucija) imali su priliku čuti predavanja i učestvovati u praktičnim vježbama profesora dr. Melisse Jones Briggs i dr. Dana Miltona Kleina s Univerziteta Stanford (SAD).

Tijekom prvog dana UNIGEM-ovog treninga predstavljene su sljedeće teme:

  • Generativno vodstvo
  • Strategije za inkluzivne kulture
  • Psihološka sigurnost
  • Djelovanje i moć

Drugog dana bile su obrađene ove teme:

  • Snažno djelovanje
  • Improvizacijske strategije priča
  • Vještina priče s ciljem uključivanja
  • Savezništvo i djelovanje

Više informacija dostupno na linku

 


 

ZIMSKA ŠKOLA “ROD I GLOBALIZACIJA”

Zimska škola se održavala u periodu od 20. do 26. februara, a okupila je 50 učesnika_ca iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Organizatori Zimske škole su Centar za interdisciplinarne studije – prof. dr. Zdravko Grebo Univerziteta u Sarajevu i TPO Fondacija. Polaznici_e ovog programa bili_e su studenti i studentice druge i treće godine preddiplomskih i master studija koji dolaze sa 19 partnerskih univerziteta iz četiri države regiona gdje se implementira projekat UNIGEM (Uvođenje rodno osviještenih politika u visoko obrazovanje) u periodu od 2021. do 2025. godine, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Dana 20.02.2023. svečano je otvoren program Uvodnim obraćanjem voditeljica Škole: prof. Zilka Spahić Šiljak, prof. Azra Hadžiahmetović, prof. Jasna Kovačević i Nj.E. Neil Kavangh, zamjenika ambasadora Vlade Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Herecgovini. Tokom uvodnog obraćanja istaknut je značaj regionalnog povezivanja za osiguravanje demokratskog društva u kojem prevladava rodna ravnopravnost.

Program Zimske škole se sastojao od četiri oblasti: Uvod u rodna pitanja, Rod i globalizacija, Rod i ekonomija i Rod i migracije. U okviru ove četiri oblasti, polaznici_e su imali_e priliku da prisustvuju predavanjima koja uključuju 30 sati nastave, 10 vježbi i pet sati studijske radne posjete akademskim programima CIS-a Univerziteta u Sarajevu. Tokom programa, sva predavanja su održana od strane profesora/ica sa Univerziteta u Sarajevu, Univerziteta u Tuzli, te Univerziteta u Nišu koji pored akademskih vještina imaju i aktivistička iskustva.

Najbolji studentski radovi su objavljeni u zborniku “Rod i globalizacija”.

Više informacija dostupno na linku