06/06/2024NOVOSTI

Rodni stereotipi-znanstveno i religijsko utemeljenje

TPO Fondacija je na na Univerzitetskom gender resursnom centru Univerziteta u Sarajevu od 05-06-2024. godine organizirala radionice o rodnim stereotipima za nastavno osoblje i studentice srednjih škola iz Sarajeva. Edukacije je vodila dr.sc. Jadranka Rebeka Anić u okviru UNIGEM projekta kojim se osnažuju obrazovne institucije za rodnu ravnopravnost.

Radionicama su prisustvovali studenti i studentice Treće gimnazije, Gimnazije obala, Srednje škole za tekstil i dizajni Medicinske škole, sa svojim profesoricama Almom Ahmethodžić, Đuldinom Kurtović i Lejlom Karahodžić.

Kroz radionice su polaznice i polaznici imali priliku slušati o filozofijskom, prirodno-znanstvenom i religijskom utemeljenju rodnih stereotipa koji i danas ureduju živote žena i muškaraca i prepreka su postizanju pune rodne ravnopravnosti.

Od Aristotela koji je govorio o ženski kao sakatom i nedovršenom muškarcu, do znanstvenih studija o mozgu kojima se nastojalo i nastoji objasniti da žene i muškarci imaju drugačiji mozak te da se zbog toga trebaju baviti određenim poslovima.